fbpx
recipe-cover

Skapa din egen receptbok med instax mini 11

Skrivit av Mollie Rose

Är du också inspirerad av alla bananbrödsbakningar du ser på sociala medier nu för tiden? Jag med! Vanligtvis har jag inte tid att baka och för att vara ärlig faller det sig inte så naturligt för mig. Men med lite extra tid (och bruna bananer) ville jag ge det ett försök.

Just nu är det en bra tid för att vara lite extra kreativ med allt som finns i köksskåpen och samtidig minska ditt matavfall. Därför har jag använt vad som fanns i mina köksskåp, dokumenterat mina favoritrecept med min instax mini 11 och sedan lagt dem i mitt eget mini-receptalbum.

Såvida jag inte följer ett professionellt recept (som inte händer ofta) har jag sällan koll på hur maten jag lagar ska se ut rent visuellt. Det var därför jag verkligen tyckte om att ta bilder av mina (väldigt hemmagjorda) bakningar och sätta dem i ett album med ingredienslistan på baksidan så att jag lätt kommer ihåg det till någon annan gång.

OBS – För att minska matavfallet och se till att jag äter allt jag bakar har jag hållit ingredienslistan för 1 eller 2 personer. Om du vill göra mer – bara dubbla eller till och med tredubbla satsen!

1. Chocolate chip cookies med pekannötter (veganska

Baking Blog Post 1

Ingredienser (6 stora cookies)

140 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
50 g florsocker
45 g farinsocker
55 ml vatten
1/4 msk smält kokosnötolja
1/2 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt
125 g veganska chocolate chips
115 g pekannötter

Dessa cookies är så enkla att baka och de är också veganska! De är godast att äta när de fortfarande är lite varma och geggiga.

  1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och chocolate chips i en skål.
  2. Blanda socker, olja och vatten i en separat skål och vispa ordentligt.
  3. Tillsätt mjölblandningen i sockerblandningen och rör om tills den bildar en deg.
  4. Kyl ner degen i frysen i 30 minuter och förvärm ugnen till 180°.
  5. Använd en glass-skopa och klicka ut degen ungefär 5 cm från varandra på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Baka i 12-15 minuter.

2. Marmorerat bananbröd med choklad

Baking-cover

Ingredienser

75 g smält smör
1 mosad banan
1 stort ägg
210 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g florsocker
85 g farinsocker
1/4 msk kakaopulver
2 msk mjölk
1 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt
Bananbröd är ett bra sätt att använda bananer som är övermogna – ju brunare, desto bättre!

  1. Vispa ihop banan och smält smör.
  2. Tillsätt socker, ägg och vaniljextrakt och vispa.  
  3. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt och vispa tills smeten är slät.
  4. Dela smeten i två delar. Tillsätt mjölken och kakaopulvret till den ena delen och vispa. (Om du inte har kakaopulver eller helt enkelt inte vill ha choklad i ditt bananbröd – hoppa över den här delen) 
  5. Smörj en brödform och förvärm ugnen till 180°.
  6. Tillsätt 2 stora skedar vanlig smet med en träslev. Tillsätt sedan 1 stor sked chokladsmet. Fortsätt sedan med detta mönster tills du har använt all smeten. 
  7. Baka i 40-45 minuter. 
  8. Låt bananbrödet svalna och sedan är det bara att njuta!

3. Hemlagad granola (vegansk)

Ingredienser

140 g havregryn
175 g agavesirap
225 g råa nötter och frön (jag använde pekannötter, mandlar och pumpafrön)
85 g torkad frukt (jag använde sultanrussin)
1 tsk kanel
100 g smält kokosnötsolja

Ingenting slår doften av hemlagad granola! Jag gjorde en ganska stor sats av detta eftersom jag kan spara det i en tätslutande burk och äta det med yoghurt och bär till frukost. Detta recept är en vegansk granola med agavesirap, men om du har honung eller lönnsirap i köksskåpet fungerar det också perfekt.

  1. Förvärm ugnen till 180°.
  2. Blanda ihop havregryn, nötter, frön och kanel i en stor skål. 
  3. Tillsätt agavesirap och smält kokosnötolja och rör om tills den torra blandningen är helt täckt.
  4. Sprid ut granolamixen på en bakplåt med bakpapper och rosta i ca 20 minuter (tills granolan är gyllen). 
  5. När den är helt kyld, rör granolan och tillsätt den torkade frukten.

4. Muggkaka med toffee och choklad med havssalt (vegansk)

Ingredienser

3 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 msk florsocker
1 msk kakaopulver
3 msk kokosmjölk
2 msk olivolja
1 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt
Bitar av mörk choklad
Valfri sås (jag valde kola!)

Vill du ha en vegansk kaka som är klar att ätas på under 5 minuter? Läs då här! Jag bestämde mig för att toppa min muggkaka med lite kolasås som fanns i köksskåpet, men florsocker, smält choklad eller glass fungerar såklart också. Använd en stor mugg för att säkerställa att din kaka inte pöser över.

  1. Blanda mjöl, bakpulver, socker och kakaopulver i din mikrovågsäkra mugg.
  2. Tillsätt mjölken, vaniljextraktet och oljan och rör om tills du har en slät smet. Smeten konsistens bör vara ganska rinnande (någonstans mellan en vanlig kaksmet och smält choklad).
  3. Rör i chokladbitarna och se till att de är helt täckta av smeten.
  4. Placera i mikrovågsugn i 70 – 80 sekunder vid 1000w. Håll koll på din kaka och se till att den inte pöser över.
  5. Låt svalna i ett par minuter. Strö havssalt över kakan och servera med din favoritsås.

5. Nyttiga pannkakor med blåbär och banan

Sunde pandekager med blåbær og banan

Ingredienser

140 g havregryn
1 mosad banan (ju brunare, desto bättre)
3 msk kokosnötsolja
2 msk havremjölk (eller liknande)
1 stort ägg
75 g blåbär

Valfria toppningar

Bärkompott (jag använde hallon, blåbär och farinsocker)
1 banan
Kokos
Honung

Mitt favoritbrunch-alternativ – och det är nyttigt! Vilken tur eller hur? Jag rekommenderar starkt att tillsätta blåbär till smeten för extra god smak.

  1. Blanda ihop havregryn, banan, ägg, 2 msk kokosnötolja och mjölk.
  2. Värm den sista msk kokosnötolja i en stekpanna på medelhög värme.
  3. Stek pannkakorna (jag lagar 2 eller 3 åt gången). Medan du steker dem, ploppa då i blåbären. 
  4. Värm din kompottblandning på mycket låg värme i en separat kastrull och använd en träslev för att blanda och krossa frukten.
  5. Vänd dina pannkakor några gånger tills de har en ljus, gyllenbrun färg.
  6. Servera pannkakorna i en hög och häll kompott, bananbitar, bär, kokos och honung över pannkakorna. Mums!

Dela dina bakäventyr och instax-receptböcker med oss via #instaxathome & #DontJustTakeGive

The kit

Framsidan på instax mini 11 sky blue

instax mini 11

blank

instax mini 11