#FILLTHEWORLDWITHMUSIC MED FLEMMING BO JENSEN

X-Series fotograf Flemming Bo Jensen har skapat en fotoserie där några av de bästa produkterna från FUJIFILMs värld förenas. Vackra, autentiska foton från konserter och musikevenemang, tagna med X-Series kameror, framkallade direkt från instax SHARE SP-3. #FILLTHEWORLDWITHMUSIC!

instax-bild tagen av Flemming Bo Jensen
instax-bild från en konsert tagen av Flemming Bo Jensen
instax-bild på en artist tagen av Flemming Bo Jensen

Flemming Bo Jensen är professionell musikfotograf men beskriver först och främst sig själv som ett hängivet fan av musik, särskilt elektronisk musik. Flemming Bo fångar musikvärldens speciella magi på bilder. När han var liten drömde han om att själv att stå på scen, men nu är det istället Flemmings kamera som pekar direkt mot scenen där han fångar musikens fantastiska värld. Flemming Bo Jensen dokumenterar musik och musikupplevelser genom foton.

Se hans fantastiska bilder här och läs hans tips om hur du själv kan ta bilder som fångar musiken.

Niels Brandt från The Minds of 99, Store Vega 2018

Jag är ett stort fan av The Minds of 99 och har fotograferat bandet många gånger, i mer än två år nu. I slutet av december 2018 hängde jag med Minds-killarna till Store Vega i Köpenhamn på två av fyra utsålda konserter. Det är min absoluta favoritsituation, när ett band jag känner och älskar, litar på mig till den grad, att jag har full tillgång till att vara på scenen. Det gör att jag kan skapa bilder som denna, där jag kan fotografera Niels Brandt från den vinkeln han har inför 1500 fans i Stora Vega. Tricket är bara att ha tålamod och vänta på den definitiva höjdpunkten när publiken lyser med sina mobiler och Niels reagerar på låten och publiken.

Publiken till CV Jørgensen, Roskilde Festivalen 2018

instax-bild på publiken till CV Jørgensen på Roskilde Festival

På mina föreläsningar om musikfotografering berättar jag alltid, att något av det viktigaste som musikfotograf, är att komma ihåg att vända på sig! Som fotograf på en konsert har du fått den stora äran att stå framför några av världens största musikfans! Speciellt på stora festivaler som t.ex. Roskilde, har den främsta raden väntat länge i kö för att komma längst fram. Glädjen till musiken och energin som dessa fans utstrålar är ren magi och vi som musikfotografer får lov att bevittna detta. Så vänd dig om och fotografera fansen! På den här bilden finns det underbara fans på CV Jørgensens konsert på Roskilde Festivalen.

MØ, Roskilde Festivalen 2016

instax-bild på MØ som spelar på Orange Scene på Roskilde Festival

Jag stod i kö till foto-zonen framför Orange Scene i 90 minuter för att komma längst fram så att jag kunde stå precis bredvid scenen. På så sätt kunde jag skapa den här bilden där jag får med både MØ och publiken vilket är en oerhört viktig koppling för mig. Man ska kunna se miljön, annars kan det lika väl vara en bild på MØ i en fotostudio. Vi har bara tre låtar där vi får fotografera, så det är tur att MØ sätter sig bredvid mig så att jag kan få den ikoniska MØ-bilden jag hoppades på. Utan att man behöver se hennes ansikte ser man tydligt att det är MØ på hästsvansen, och då väntar jag bara på att det kommer rörelse och känsla i bilden och sedan har jag min bild.

Svartvitt porträtt på musikfotograf Flemming Bo Jensen

Flemming Bo Jensen har jobbat som professionell musikfotograf sedan 2012 och har varit officiell FUJIFILM X-fotografambassadör sedan 2013. Flemming Bo Jensen är också officiell Red Bull-fotograf. Som FUJIFILM X-fotograf har Flemming Bo fotograferat hundratals artister och konserter för klienter som Red Bull Music, Roskilde Festivalen och The Minds of 99. Han vann Music Photo of the Year, Live Photo of the Year och Audience Photo 2018 of the Year i GAFFA magasinet.

Dessutom håller Flemming Bo Jensen många föreläsningar om musikfotografering och har också skrivit e-boken Get in The Loop – How to make great music images.

Make Great Music Images. Se och läs nedan hur Flemming Bo Jensen har tagit fantastiska bilder från olika musikevenemang med en FUJIFILM X-T3-kamera och sedan skrivit ut dem på instax SHARE SP-3.

instax och musiken

Jag älskar fysiska bilder på print och har gjort många printade bilder och publicerat flera böcker, men jag har aldrig riktigt övervägt att använda instax. Det är inte möjligt för mig att använda en instax-kamera under konserterna, men när jag blev påmind om att det också finns en instax-skrivare blev jag intresserad. Jag älskar nämligen att ha med mig fysiska exemplar av mitt arbete i min väska. 

Flemming Bo Jensens väska där det ligger instax-bilder ovanpå
instax SHARE SP3, fujifilm-kamera och instax-bilder med svarta ramar

Det finns inget bättre, backstage eller på kontoret, än att ge folk en fysisk bild eller ett magasin som de kan bläddra i och titta på. Här kan instax-SHARE SP-3-skrivaren verkligen bidra till något speciellt eftersom instax-bilder är skapade för att ges bort till bandet, fansen, management och liknande.

Jag hittade några av mina favoriter, alla tagna med Fujifilm X-kameror, från min Adobe Lightroom-portfölj och exporterade jpeg-filerna till mitt Google Drive-konto. Därifrån var det enkelt att, på mobilen, ladda ner bilden och skriva ut den via Fujifilm SHARE-appen. Du kan faktiskt också skriva ut bilder från X-kamerorna direkt med instax SHARE-skrivarna (både SP-3 og SP-2).

Jag testade att skriva ut många olika bilder för att lära mig vad som fungerar bäst. instax-bilder har sin egen kvalitet och charm, vilket gör att det fungerar bäst med ett enkelt motiv i bilden. Jag tror att de bästa bilderna med instax är foton där motivet och linjerna i bilden är enkla och starka.

Mitt vardagsrumsgolv fylldes snabbt med massor av instax-bilder. Den roliga biten var att kolla igenom bilderna och hitta mina favoriter för den här artikeln och för att ha med mig i kameraväskan! Du kan göra hur mycket digital organisering och bildhantering på din dator som helst, men det finns inget som överträffar att ha de fysiska bilderna framför sig på golvet. Det är först nu du upptäcker vilka bilder som verkligen fungerar. 

Jag satte ihop en portfölj med 16 bilder som fungerade riktigt bra i det lilla instax-formatet. Dessutom skrev jag också ut 10 bilder på The Minds of 99 som jag tänker ge bandet nästa gång vi träffas.

Det finns en viss charm med att hantera instax-bilder, särskilt i dessa digitala tider då det är något helt speciellt att ha fysiska bilder som du kan röra vid och titta på. Jag är säker på att många människor som jag visar dessa bilder för kommer att säga
“Wow så coolt, kan jag få det?”, och då kan jag bara säga “Ja såklart! Som tur är kan jag bara skriva ut fler på min instax-skrivare!”

 

 

 

Läs mer om Flemming Bo Jensen på hans webbsida www.flemmingbojensen.com, eller följ honom på Instagram @flemming.bo.jensen eller Facebook @flemmingbojensen.