Coverbild på olika instaxbilder tagna med MINI 90.

TA PERFEKTA BILDER MED INSTAX MINI 90

instax mini 90 – Föreställ dig en elegant och klassisk kamera som utstrålar retro kombinerat med senaste funktionerna inom direktbildsfotografering. instax mini 90-kameran har allt det. Det är instax mini-formatet kombinerat med många fantastiska funktioner som ger de bästa bilderna. Med instax mini 90 får du alla de kreativa möjligheterna som en direktbildsfotograf kan drömma om. Läs här hur 6 nyutbildade fotografer har lekt och experimenterat med de många funktionerna som instax mini 90 erbjuder. I texten nedan guidar vi till hur du kan bli expert på instax mini 90.

FINA PORTRÄTT

instax-bild på Alex Høeg Andersen, tagen av
INSTAXFOTO av Alex Høeg Andersen.
instax-bild tagen med dubbelexponeringsläget på instax MINI 90.
Instax-bild tagen med dubbelexponeringsläget på instax MINI 90.

Den första bilden fotograferades i dagsljus på porträtt-läget utan blixt. Detta läget tillåter extra mycket form (skuggsida i ansiktet och på kroppen) på modellen (skådespelaren Alex Høeg Andersen, Vikings).

Den andra bilden har tagits med dubbelexponering. Först har ett porträtt med blixt tagits och sedan en bild på en målning för att få de många färgerna och mönstret över porträttet.

Bild av Raskepenge tagen med porträtt-läget på MINI 90-kameran
Bild av Raskepenge tagen med porträtt-läget på MINI 90-kameran

Denna bild är ett porträtt av Raskepenge (dansk musikartist). Här har auto-läget använts och extra blixt för att få en mer balanserad bild.

MAKRO-LÄGE – PÅ MYCKET NÄRA HÅLL

instax-bild på ostron tagen med dubbelmakro-läget på MINI 90
instax-bild tagen med dubbelmakro-läget på MINI 90
Matbild på en halv tallrik tagen med instax mini 90
Klassisk matbild tagen med Instax mini 90

Den första bilden har tagits med det dubbla makro-läget, blixt och +D-funktionen. Det är en blandning av alla dessa funktioner för att få med mesta möjliga av motivet i bilden, trots att bilden är tagen på mycket nära håll (ostron). Vanligtvis kan blixten bli för kraftig när du kommer nära motivet, men här är +D-funktionen väldigt bra eftersom det gör slutartiden lite snabbare. Det betyder att det kommer mindre blixt i bilden och i slutändan blir bilden lite mörkare.

BULB-LÄGE – LEK MED LJUSET

instax-bild tagen med bulb-mode på MINI 90.
instax-bild tagen med MINI 90.
instax-bild på ett ansikte tagen med bulb-läget på MINI 90
instax-bild tagen med bulb-läget på MINI 90

instax mini 90 har en bulb-funktion som gör att man kan bestämma slutartiden och därmed infånga mer ljus – speciellt när man tar bilder på natten. Maximal längd är ca. 10 sekunder.

Den första bilden har fotograferats i ett helt mörkt rum där en ljusslinga drogs runt bakom modellen. Sedan blev modellen upplyst med ljuset från en mobiltelefon. Allt gick ganska snabbt och knappen till bulb-funktionen hölls inne i alla 10 sekunderna för att få in så mycket ljus som möjligt från ljusslingorna och mobilens lykta.

På den andra bilden stod modellen i ett helt mörkt rum långt ifrån väggen. Knappen till bulb-funktion hölls inne i 10 sekunder medan modellens ansikte blev färgad med en vanlig laserpekare. Detta ger ett unikt och kreativt porträtt, och det kommer aldrig att bli två identiska.

instax-bild på en man tagen i orange ljus med instax mini 90
instax-bild tagen med bulb-läget på MINI 90.
instax-bild på rosa, blått och rött ljus tagen med bulb-läget på MINI 90
instax-bild tagen med bulb-läget på MINI 90

På den första bilden stod modellen på punkt A med ljuset tänd. Efter ca 4 sekunder med bulb-läget släcktes ljuset och modellen gick till punkt B innan ljuset tändes igen. Detta ger en annan form av dubbelexponering, men utan den klassiska spökeffekten där man kan se rörelse från A till B.

Den andra bilden har tagits med bulb-läget på ca 2 sekunder och med +L-funktionen. +L-funktionen används för att få en ljusare bild i ett ganska mörkt rum, men också för att göra bilden mindre suddig till följd av den långa slutartiden. Detta har inneburit att bilden kunde tas lite snabbare än om inte +L-funktionen hade använts.

 

instax-bild på ljuset från bilar tagen med bulb-läget på MINI 90
Instax-bild tagen med bulb-läget på MINI 90
instax-bild på ljusinstallation från Copenhagen Light Festival
instax-bild tagen med bulb-läget på Instax MINI 90 på Copenhagen Light Festival

På den första bilden har bulb-läget utan blixt använts i 6 sekunder. De 6 sekunderna var tillräckligt för att fånga ljuset från bilarna och med den långa slutartiden har det skapat rörelse i ljuset som ger bilderna unikt liv. Se till att du står alldeles stilla eller använder en tripod för din instax mini 90 (med den inbyggda stativskruven i sidan) för att få en klar bild utan onödig skakning. Bulb-läget kan användas för att se natten på ett nytt och kreativt sätt och för att skapa spännande, konstnärliga bilder.

På den andra bilden har bulb-läget också använts för att få en skarpare bild och för att fånga ännu mer av det annars dämpade ljuset från ljusinstallationen. En slutartid på 10 sekunder för bulb-läget har använts.

Instax-bild från en ljusinstallation på Copenhagen Light Festival tagen med bulb-läget på MINI 90
instax-bild tagen med bulb-läget på MINI 90

Denna bild har tagits manuellt med bulb-läget. Slutarknappen hölls nere i ca. 4 sekunder för att få in mer ljus i kameran och för att få rörelse i ljuset. Den längre slutartiden har medfört mer färg och ljus i en annars helt mörk bild.

LANDSKAP – FOTOGRAFERA OBJEKT PÅ AVSTÅND

instax-bild på en byggnad tagen med landskaps-läget på mini 90
instax-bild tagen med landskaps-läget på MINI 90.
instax-bild på en byggnad och en buss tagen med landskabs-läget på mini 90
instax-bild tagen med landskaps-läget på MINI 90.

I båda dessa bilder har landskaps-läget använts. På bild 1 har L också använts, som är den funktion som gör bilden ljusare, för att få skarpa och fina kanter i bilden. Landskaps-läget ger bilder, som är tagna på längre avstånd, mera skärpa än vad t.ex. porträttfunktionen skulle göra. Därför är detta läget också perfekt för fotografering av arkitektur och liknande.

På bild 2 har blixten använts (men på avstånd) och även om man vanligtvis inte gör det, hjälpte det till att skapa lite mer struktur i byggnaden än vad det skulle ha varit utan blixt.

AUTO-LÄGE – FÖR ALLT ANNAT

instax-bild på stilleben/interiör
Instax-bild tagen med auto-läget på MINI 90.
instax-bild av resterna från de rikas bord
instax-bild av resterna från de rikas bord

Bild 1 är tagen med auto-läget för att göra ett litet stilleben/interiörbild hos kreativa konsulenten Oliver Gustav. För att skapa mer atmosfär i bilden släcktes blixten, för att på så sätt att utnyttja det naturliga ljuset i rummet.

Bild 2 är en bild på resterna från de rikas bord – på restaurang Aamands. Bilden har tagits med auto-läget och +D-funktionen för att få lite mer struktur i bilden trots att blixten används.

INSTAX MINI 90 - FUNKTIONER

 • Toppmodellen inom instax mini-serien
 • Retro look
 • Uppladdningsbart batteri och laddare
 • Skillnad mellan de två olika knapparna på baksidan – filmlucka vs. batterilucka – så att du inte råkar öppna filmluckan när det redan finns film i kameran
 • Tri Pod Mount längst ner
 • 2 slutarknappar – vertikalt och horisontellt
 • Blixt
 • Sökare
 • 2 LCD-skärmar – en som visar läget och en som visar antalet bilder som finns kvar
 • Ljusmätare på framsidan av objektivet
 • Shooting Modes – hjälper till att ta vackra och bättre bilder

MAKRO

Makro (30–60 cm) – idealiskt 40–60 cm för skarpa bilder
Sökaren korrigeras automatiskt med MINI 90 till skillnad från SQ6
Tips: Fyll hela skärmen med det du tar en bild på.

LIGHTEN & DARKEN

Vanligtvis bedömer kameran automatiskt ljuset och ställer in exponeringen. Med denna funktion har du själv mer kontroll över exponeringen – dvs. du kan själv bestämma hur ljus eller mörk din bild kommer att bli. Även om du använder andra lägen i din instax mini 90-kamera kan du fortfarande använda L, L+ och D. T.ex. kan du använda makro-läget och göra din bild ljusare genom att också använda L-funktionen samtidigt.

Bilder med mycket ljus bakgrund blir vanligtvis väldigt mörka. Genom att använda L+-funktionen blir bilden ljusare. Om du har erfarenhet från andra kameror kan du kanske använda detta och gissa hur ljuset kommer att bli på bilden och därmed hur kameran reagerar på ljuset från omgivningen. Lighten and Darken hjälper dig verkligen att upphäva kamerans standardinställningar och ge dig ännu bättre resultat.

SJÄLVUTLÖSARE

Självutlösaren är inställd på 10 sekunder. När du har valt självutlösar-funktionen och trycker på slutarknappen kommer ett litet rött ljus att synas på kamerans framsida. Ljuset börjar blinka de sista 3–4 sekunderna innan bilden tas. Om du trycker flera gånger på slutarknappen tar instax mini 90-kameran två bilder i rad, så att du inte behöver gå fram och tillbaka för att ta fler bilder. Självutlösar-funktionen kan också användas med de övriga inställningarna precis som med Lighten och Darken.

BLIXT

Första gången du trycker på denna funktion säkerställs att blixten alltid utlöses. Om du trycker på den igen och tar en bild, använder kameran en blixt som minimerar röda ögon. Om du trycker på den en tredje gång stängs blixten av. instax mini 90 är den enda Instax kameran i mini-serien där det går att stänga av denna funktion. Det är en praktisk funktion som kan ge vackra bilder utan att de blir överexponerade.

LÄGE

Här kan du växla mellan olika lägen för att anpassa kameran till olika scenarier och situationer. Du kan också växla läge genom att vrida kamerans stora, silverfärgade objektivring. Den kan vridas fram och tillbaka för att välja det önskade läget.

PARTY

När du ställer in instax mini 90 i party-läge visas två små figurer på displayen. Inställningen är till för när du är inomhus, har en mörkare bakgrund och t.ex. personer i förgrunden. instax mini 90 kommer att försöka kompensera och använder därför blixten för att lysa upp ditt motiv så att det inte mörknar. Eftersom party-läget är skapat för att ta bilder i situationer som är mörkare än vanligt, är det en bra idé att hålla din instax mini 90 så stilla som möjligt så att du inte får suddiga bilder.

KIDS

Kids-läget visar en symbol på ett barn som har på sig en hatt och skrattar/pratar. Med kids-läget kan du ta bilder på något som rör sig snabbt och ändå se till att slutliga bilden blir skarp. Detta läge är optimalt om du är inomhus eller om det är molnigt och svag belysning utomhus. Om det är svag belysning kommer kameran vanligtvis att använda kort slutartid för att släppa i mer ljus, men om motivet är rörligt kommer bilden att bli suddig. Om du använder kids-läget kommer det rörliga motivet att bli skarpt/skarpare trots den lilla mängd ljus som finns.

LANDSKAP

Detta läge fokuserar på avståndet till ditt motiv. Vanligtvis är kameran inställd på att ta bilder inom ett avstånd på mellan 60 cm och 3 meter, men med detta läge fokuserar kameran på motiv som finns längre bort. Landskaps-läget fokuserar från 3 meter till oändlighet, vilket betyder att du vill ha ett skarpare fokus som ligger längre bort.

DUBBELEXPONERING

Dubbelexponering är en inställning som verkligen låter dig vara kreativ. instax mini 90 är den enda kameran i mini-serien som har denna inställning. Denna inställning låter dig ta två bilder i ett foto och ger dig oändliga kreativa möjligheter.

Första bilden tas där bakgrunden är riktigt upplyst – det kan vara ett motiv där det kommer in väldigt mycket ljus bakifrån. Den andra bilden, som läggs ovanpå första bilden, kan t.ex. vara en bild på några blommor – det ger verkligen en bra effekt. Med dubbelexponering får du oftast en bild på en siluett (bild 1) som är fylld av ett annat motiv (bild 2).

BULB

Med bulb-läget kan du bestämma slutartiden, dvs. att du håller slutarknappen nere i max 10 sekunder. Blixten kommer inte att gå av. Den långa slutartiden gör så att du släpper in mer ljus i kameran.

Det klassiska exemplet på hur man använder bulb-läget är när man tar bilder på kvällen/natten i en stad. På kvällen/natten finns det, av naturliga skäl, inte mycket naturligt ljus. Om du håller nere slutarknappen under en längre tid kommer du att släppa in mer ljus i kameran. Ett bra tips är att använda en tripod för din instax mini 90 eller att lämna den på en solid yta då det ger det bästa resultatet eftersom kameran hålls stilla.

En annan rolig sak att göra är att använda bulb-läget för ljusritning. Här kan du antingen ta ett tomtebloss eller en liten LED-lykta i helt mörkt rum och sedan rita motiv i luften framför kameran medan du håller nere slutarknappen så länge du vill. Här behöver du inte vara rädd för att använda hela 10 sekunders slutartid, då det ofta tar längre tid än du tror. Resultaten är ofta roliga och spännande bilder och det finns verkligen många möjligheter att experimentera.

DÅ ÄR DET BARA ATT DRA IGÅNG!

Då är det bara att dra igång och börja ta bilder med din instax mini 90-kamera! Kom ihåg att som med alla instax mini-kameror måste du också använda mini-filmer för din instax mini 90. Instax filmerna sätts in på baksidan av kameran där det finns en liten knapp som måste tryckas åt sidan. Öppna ditt paket med instax mini-film och sätt i det. (Tips: leta efter det lilla gula märket på filmen – det finns ett motsvarande märke inuti kameran som indikerar hur filmen ska placeras.) Så snart luckan är stängd kommer din instax mini 90 att skriva ut ett filmskydd. Detta kan du bara slänga.
Då är du redo att ta bilder med din kamera och displayen på baksidan visar att det finns 10 bilder i kameran. Kom ihåg att när du tar en bild med en instax-kamera behöver du inte skaka den som förr i tiden med polaroidfilmer. Det tar endast 90 sekunder att framkalla en instax-bild.

Du kan använda alla typer av mini-filmer till din instax mini 90. Det finns många varianter av roliga ramar med olika mönster samt MONOCHROME-filmer (svartvita). Dessutom finns det många typer av tillbehör till mini-filmerna, t.ex. kan du köpa olika album så att du kan förvara dina foton. instax mini 90 är en kamera där du verkligen kan använda de många funktionerna för att ta fantastiska direktbilder.

instax mini 90 finns i två olika färger. Köp dem här!