fbpx

SARAH BUTHMANN - DUBBELEXPONERING I HBTQ-MILJÖN

 

Sarah är fascinerad av människors berättelser. När en person öppnar upp sig och visar sin sårbarhet mot kameran, händer något speciellt. Den speciella berättelsen som en människa vill berätta, önskar Sarah att undersöka och förstärka. Med respekt för människan som öppnar upp sig och bildens interna komposition.

Det iscensatta har också en stor plats i hennes hjärta. I många av sina projekt försöker hon skapa förvrängda och fantasifulla verkligheter. Detta gör hon med hjälp av rekvisita och hemgjorda kostymer. För Sarah är det viktigt att hennes bilder innehåller fantasifulla världar skapade av henne själv.

Under de senaste åren har Sarah gjort flera serier om HBTQ-miljön både i Danmark och utomlands. Hennes senaste projekt ”An act of gross indencency” gjordes i samarbete med fotografen och journalisten Nadia Horsted-Narejo. Tillsammans besökte de Gambia för att belysa unga gambiska homosexuellas kamp för frihet och rätten att själv få bestämma vem de vill älska. – En uppgift som varit svår att lösa visuellt på grund av säkerhetsskäl.       

 

I den kreativa processen och lösningen valde Sarah och Nadia bland annat att använda FUJIFILM Instax: ”Den inbyggda dubbelexponeringsfunktionen var perfekt för den visuella lösningen vi hade kommit överens om. På detta sätt kunde vi delvis dölja deras ansikten och samtidigt använda dubbla effekten för att visa dubbellivet de lever”.   

Sarah Buthmanns guide FÖR dUbbeleXponering med Instax SQ6

Dubbelexponeringsfunktionen blev snabbt en av mina favoritfunktioner i kameran. Det var också den jag kastade mig över när jag, för första gången, satt med FUJIFILM Instax SQ6-kameran.

Jag har gjort en liten guide om hur jag använde dubbelexponeringsfunktionen i de olika bilderna.

Dubbelexponering med intensiva färgfilter

Jag har använt dubbelexponeringsmetoden i denna bild.

Till blixten medföljer några färgade filter. Jag valde det röda, och i stället för att fästa det på blixten, höll jag det framför objektivet och fotograferade igenom det.


Först tog jag en bild av kvinnan, och sedan hittade jag några palmblad och tog en bild in i dem med röda filtret framför båda.


På så sätt blir färgen skarpare och mer dominerande i bilden. 

Dubbelexponering med en aning av det färgade universumet

Här har jag använt samma metod som på första bilden. Men den här gången tog jag en bild utan färgfiltret på den första bilden, men sedan fäste den på blixten på den nästa bild jag tog.

Därigenom får man en mindre färgdominant bild, men bara en aning av det färgade universumet.  

Dubbelexponering utan färgfilter

Här har jag använt dubbelexponeringsfunktionen men utan färgfiltret.

Först tar jag en bild på mannen och därnäst trädet – om du gör tvärtom och börjar med trädet – då kommer trädet att vara i fokus och det är självklart en smakfråga om vad du gillar bäst
eller vad du vill berätta med din bild.   

Sarah Buthmanns projekt stöttas av det danska Utrikesministerium och Danida. Sarah Buthmanns foton fråm Gambia kommer att utställas på olika Pride festivaler, inklusive Winter Pride Copenhagen och Pride Zürick.

Läs mer om Sarah Buthmann och hennes arbete på www.buthmann.dk eller följ @sarah_buthmann på Instagram